شناخت انواع پارچه؛ گشتوگذار در دنیای پارچهها
شاید تا به حال برایتان پیش آمده باشد که هنگام خرید یک لباس یا پارچه، درباره جنس آن دچار تردید شوید. یا حتی ندانید که کدام پارچه برای لباسی که قصد دارید آن را بدوزید، مناسبتر است. شناخت انواع پارچه و ویژگیهای آن یکی از آن چیزهایی است که به طرز شگفتانگیزی به کارتان میآید و برای شما مفید است. شناخت پارچهها، جنس و طرح آنها، بخصوص برای افرادی که در زمینه طراحی یا دوخت لباس فعال هستند، بسیار مهم است. اگر دوست دارید درباره انواع منسوجات بیشتر بدانید و با خصوصیات هر یک از آنها آشنا شوید،
معرفی انواع پارچه
پارچهها و منابع آنها
منسوجات را براساس منابع و منشا تولید آنها به دستههای مختلفی تقسیم میکنند. هر پارچه با توجه به منبعی که از آن گرفته میشود، ترکیب خاص و ویژگیهای منحصر به فردی دارد که با شناختن آنها میتوانید انتخاب راحتتری داشته باشید.
تقسیمبندی انواع پارچه براساس منشا آنها به شکل زیر است:
گیاهی: پنبه، کتان، کنف و…
حیوانی: ابریشم، پشم، خز و…
معدنی: پنبه نسوز یا آزبست، انواع پارچههای شیشهای و…
شیمیایی: نایلون، داکرون، ترگال و…
مطلب مرتبط: انواع پارچههای رومبلی و خصوصیات آنها
پارچه با الیاف طبیعی
پارچههای گیاهی و الیاف طبیعی
این نوع محصولات به خاطر راحتی و خنکیشان، بسیار پرطرفدار هستند. انواع زیادی از لباسها را از الیاف گیاهی همچون نخ و پنبه تولید میکنند و این الیاف در میان بسیاری از آدمها، از جمله الیاف محبوب و کاربردی هستند. این نوع منسوجات به پوست آسیب نمیرسانند و حساسیتزا نیستند. به این ترتیب، میتوان آنها را سازگار با پوست بدن نامید. پارچههایی که از الیاف طبیعی تولید میشوند، جریان هوا را به خوبی رد میکنند و باعث خنک شدن بدن و جلوگیری از تعریق میشومند. البته باید گفت که الیاف پنبهای گرمتر و ضخیمتر هستند و به همین دلیل از این الیاف بیشتر در فصل زمستان و سرما استفاده میشود.
الیاف نخی بیشتر از سایر الیاف چروک میشوند و معمولا پس از اولین شستوشو آب میروند. این مدلها بسته به مرغوبیتی که دارند، رنگ پس میدهند و برای شستن آنها باید دقت بیشتری داشته باشید. منسوجاتی که با الیاف طبیعی به هیچ عنوان بید نمیزنند، اما اگر در رطوبت بمانند احتمال کپکزدگی آنها زیاد است. این پارچهها بیشتر مناسب لباسهای راحتی، منزل و لباس نوزادان است. انواع پارچه الیاف گیاهی به شرح زیر است:
چیت
متقال
چلوار
کرباس
کتان
مخمل
آغبانو
مطلب مرتبط: سیر تا پیاز محبوبترین پارچه جهان
انواع پارچه چیت
پارچه چیت
چیت، نوعی پارچه نخی با الیاف گیاهی است که در طرحها و رنگهای مختلف در بازار وجود دارد. اگر نگاهی به لحاف و تشکهای قدیمی بیندازید، قطعا میتوانید این نوع پارچه را روی آنها ببینید. پارچه چیت حساسیتزا نیست، هوا را به خوبی از خودش عبور میدهد و دوام بسیار بالایی دارد. اگر از پارچه چیت استفاده کنید، تعریق بسیار کمی دارید و بدنتان خنک میماند. قیمت پارچههای چیت نسبت به دیگر پارچهها کمتر است و برای انواع مصارف خانگی از جمله دستگیره آشپزخانه، روتختی، روبالشتی، روتشکی، پرده آشپزخانه و گاهی تزیینات اتاق کودک به کار میرود.
این نوع از محصولات به دو نوع ساده و آهاردار تقسیم میشوند. نوع ساده آن خنک و نازک و برای دوخت همه نوع لباسی مناسب است. چیت آهاردار، کمی خشکتر از چیت ساده است و البته به شکل نیمه آهار وجود دارد. یعنی با چند بار شستوشو، میزان خشکی آن کمتر میشود. برای تولید منسوجات چیت آهاردار از الیاف دیگری مانند پنبه یا پلیاستر هم استفاده میشود. چیت، همچنان هم طرفداران خاص خودش را دارد و با رنگهای جذاب و زنده، از جمله منسوجات محبوب به شمار میرود.
انواع پارچه متقال
پارچه متقال
این محصولات، نوعی پارچه بیرنگ (عموما به رنگ سفید یا نباتی) است که از الیاف پنبه بافته میشود. متقالها محصولاتی سبک، خنک و بسیار مقاوم هستند. به دلیل جذب رطوبت بالا، از متقال برای گردگیری منازل استفاده میشود. متقال نرم است و به راحتی اتو میشود. از این محصول برای دوخت انواع کالای خواب، لباسهای مردانه و یا ساکهای پارچهای و کیف یا کفش استفاده میشود.
متقالها نیز دو نوع دارند که نوع اول آنها صد در صد پنبه و نوع دیگر، متقال موادی است. متقال موادی از ترکیب شدن با مواد دیگر مانند پلیاستر یا فلامنت تولید میشود. امروزه این محصولات در رنگهای گوناگون هم تولید میشود که طرفداران زیادی دارد.
انواع پارچه چلوار
پارچه چلوار
چلوار نوعی منسوجات پنبهای است که از الیاف پنبه نیمه پردازش شده تولید میشود. از آنجایی که پردازش این منسوجات ناتمام انجام شده، رنگ اغلبشلوارهای مردانه، ژاکت، بلوز و گاهی پتو استفاده میکنند و در دو نوع ساده و چهارخانه وجود دارد. این پارچه گرم است و وزن کمی دارد و به جهت نگهداری آسان بسیار پرطرفدار است. برک معمولا به رنگهای خاکستری، سفید، مشکی، شیری و قهوهای تولید میشود.
پارچه الیاف مصنوعی
پارچههای الیاف مصنوعی
در میان انواع منسوجات میتوان پارچههایی را دید که پایه و منشا آنها شیمیایی است و به منسوجات الیاف مصنوعی شهرت دارند. این محصولات ساخته دست انسان و ماشینآلات هستند و از مهمترین ویژگیهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سبکی
استحکام و مقاومت
حجم کم
آب نرفتن
نپوسیدن
ساییده نشدن
انواع پارچه آکلیریک
پارچه آکلیریک
فیبر آکلیریک نوعی پارچه بدست آمده از مواد شیمیایی است که از طریق پلیمریزاسیون آزاد رادیکال و از آکریلونیتریل مونومر تولید میشود. ترکیب این پارچه شبیه به پشم است اما کشش بسیار بیشتری نسبت به آن دارد. این نوع پارچه مقاومت بسیار خوبی در برابر نور خورشید دارد و به راحتی پوسیده نمیشود و تغییر رنگ نمیدهد. در یک کلام مقاومت این پارچه بسیار بالاست. آکلیریک بافت نرمی دارد و از جمله پارچههای گرم به شمار میرود و برای دوخت انواع پوشاک مناسب است.
انواع پارچه ریون
پارچه ریون
ریونها منسوجاتی تولید شده از بازسازی سلولزی هستند. معمولا پارچهای را ریون مینامیم که حالت کشی و حتی توری دارد. از این پارچه، به دلیل آنکه خودش را میریزد و روی تن به زیبایی مینشیند، برای دوخت انواع لباسهای مجلسی، مانتوی بلند، تونیک و دامن استفاده میکنند. ریون رنگپذیری بالایی دارد و در انواع رنگها دیده میشود.
پارچه با الیاف معدنی
پارچههای الیاف معدنی
این نوع الیاف به صورت لیف در دسترس نیستند و ریشه معدنی دارند. به زبان ساده پارچههای الیاف معدنی را با انجان عملیات خاصی به دست میآورند. از جمله مهمترین پارچهها در دسته الیاف معدنی، آزبست یا پنبه نسوز است. از این پارچه برای مصارف صنعتی و بویژه دوخت لباس آتشنشانها استفاده میشود و ضدحریق است.
سخن آخر
صنعت نساجی و بافت پارچه، پر از انواع پارچههای رنگارنگ، زیبا و پرطرفدار است. هر گروه از آدمها برای تهیه و دوخت لباسهایشان به یکی از انواع پارچه علاقه دارند که آنها را براساس سلیقه و نوع کاربرد لباسشان انتخاب میکنند. شناخت انواع پارچه و ویژگیهای آن به شما کمک میکند که انتخابی آسان، راحت و دلپذیر داشته باشید.